Et tüketiminin artması nedeniyle, kurban etinin steril bir ortamda hazırlanması, saklanması sağlık açısından önem kazanıyor. Dyt. Sevde Ünsal, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirme önerilerinde bulundu.
Kurban eti saklama koşullarına dikkat çeken Dyt. Sevde Ünsal ,
Kurban kesildikten sonra, ‘ölüm katılığı’ adı verilen durumun geçmesi için etler hemen tüketilmemeli bir süre bekletilmelidir.
Kırmızı ette bulunan tüm yararlı öğelerin vücudumuz tarafından en uygun şekilde emilmesi ve sindirim problemlerine yol açmaması için kesilen etin hazırlanması, saklanması ve tüketimi konusunda bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kurban etinin aynı gün tüketilmesi yarar değil, zarar görmemize neden oluyor.
Kurban eti, kesildikten sonra en az 24 saat süre ile buzdolabında dinlendirilmeli ve sonrasında tüketilmelidir. Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve zor sindirilmesine, hazımsızlığa neden olur. Yeteri kadar dinlendirme sonrasında et yumuşaklık kazanır, lezzetinde artış olur ve sindirimi kolaylaşır.
Kırmızı ette bulunan protein ve demirden faydalanabilmek için mutlaka et yemeklerine domates, biber, kabak, soğan ve sarımsak katmak ya da yanında yeşillik tüketmek gerekiyor.
Etteki demir emilimini artırmak için C vitamini takviyesi önemlidir. Bu nedenle bol limonlu ve roka, maydanoz, kıvırcık, marul gibi sebzeleri içeren salata tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca etli yemeklerin yanında pirinç pilavı ya da makarna yerine, karbonhidrat içeriği yüksek gıdalardan olan bulgur pilavı tercih edilmelidir.
Yeteri kadar sıvı almak ve sebze tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak sindirimi kolaylaştırır. İçecek tercihinde su ön planda olmalı, asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır.
Yorum Yazın