İSTANBUL (AA) Dünyanın en ünlü sergileri arasında gösterilen "Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi (Body Worlds: Animal Inside Out)" İstanbul'da açıldı.
Alman anatomist Gunther von Hagens'in plastinasyon tekniği ile çürümez hale getirdiği 100'den fazla hayvan bedeni ve vücut uzvunun yer aldığı serginin bilimsel ve tıbbi danışmanlığını İstanbul ÜniversitesiCerrahpaşa, küratörlüğünü ise Dr. Angelina Whalley üstlendi.
Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Angelina Whalley, serginin doğaya göz atmayı sağlayan eşsiz bir deneyim olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Sergimizde büyük hayvanları kürkleri ve derileri olmadan gösteren çok çeşitli örneklerimiz var. Yani bu canlıları canlı kılan tüm kasları, sinirleri, atardamarları ve organları görebiliyorsunuz. Küçücük bir salyangozdan dev bir Asya filine, hatta zürafaya kadar örneklerimiz var. Kaçırmamanız gereken olağanüstü bir deneyim."
Sergideki eserlerin bir canlıyı neyin hayatta tuttuğunu gösterdiğini aktaran Whalley, şunları kaydetti:
"Sergilediğimiz tüm örnekler gerçek ve plastinasyon adı verilen bir teknolojiyle kalıcı olarak korunuyor. Oldukça karmaşık bir süreç var ama basit bir şekilde ifade etmek gerekirse doku suyunu polimerle değiştirmemizi sağlayan bir vakum işlemi. Yani daha önce su içeren her bir hücre artık silikon kauçukla dolduruluyor ve bu da numunenin kuru olmasını sağlıyor."
"Hem eğitici yanı hem de farkındalığı ve maneviyatı çok güçlü bir sergi"
HUPALUPA Expo İcra Kurulu Üyesi Merve Timurlenk Şengül, serginin 50 milyon ziyaretçi rekoruyla dünyanın en çok gezilen sergilerinden biri olduğu bilgisini vererek, "Burada 1200 metrekare kurulu dev bir prodüksiyon var. Almanya'dan Türkiye'ye getirdik ve bir aya yakın bir süredir kurulum çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ocak ayı sonuna kadar İstanbul'da bu sergiyi misafir edeceğiz." diye konuştu.
Şengül, sergilenen eserlerin gerçek hayvan ve insan bedenlerini kalıcı olarak koruyan plastinasyon tekniğiyle oluşturulduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilime, sanata, fizyolojiye, anatomiye ilgi duyan herkesi bu sergiye davet ediyoruz. 7'den 70'e tüm yaş grubuna hitap ediyor bu sergi. Hem hayvan hem insanın fizyolojik yapısını, anatomisini, organ işleyişini, sistemlerini çok anlaşılır bir şekilde sunuyor. Kitaplarda okuduğumuz birçok şeyi burada gözlemleyebilme şansımız var. Dünyada zenginlik olan canlı türlerinin aslında ne kadar birbirine benzediğine şahit oluyorsunuz. Bu benzerlik insanların bu zenginliğe olan hassasiyetini ve farkındalığını da artırmayı hedefliyor. Hem canlı çeşitliliğini korumayı hem de hepimizin birlikte yaşadığı bu ortak evreni korumayı tetikliyor. Hem eğitici yanı hem de farkındalığı ve maneviyatı çok güçlü bir sergi. Tüm İstanbulluları ocak sonuna kadar Ataşehir'e sergimizi görmeye bekliyoruz."
Sergide filden zürafaya, keçiden yılan balığına, ahtapottan deve kuşuna kadar 100'den fazla gerçek hayvan bedeninin iç dünyası, kasları, iskelet sistemi ve damarları sanatsal bir anlayışla sunuluyor.
Bilim ve sanat çevreleri tarafından dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisi olarak tanımlanan proje, ziyaretçilerini adeta bir anatomi safarisine çıkarıyor.
Teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı sunarak hayvan iç organlarının karmaşıklığını ve farklı türlerin anatomilerini anlaşılır bir şekilde sunan sergi, aynı zamanda 7'den 70'e tüm ziyaretçileri hayvan yaşamına daha fazla saygı göstermeye teşvik ediyor.
Sergide yer alan eserler arasında, şimdiye kadar plastine edilen en büyük varlık olan 6x3 metre boyutlarında ve 3,2 ton ağırlığındaki dişi fil Samba, tüm zamanların en uzun plastinatı olan 6 metre boyundaki zürafa, plastinasyonu 6 bin 300 saat süren 2,5 metre boyunda 275 kilogram ağırlığındaki kahverengi bir boz ayı, günlük 27 kilogram yeşillik tüketen 200 kilogramlık goril, dağ keçileri ve ahtapotlar bulunuyor.
6 kıtada, 34 ülke ve 140 şehirde 50 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan sergi, tüm zamanların en uzun süre açık kalan sergisi olarak da biliniyor.
Sergi, ocak ayı sonuna kadar Ataşehir'deki Metropol İstanbul AVM'de görülebilecek.
Yorum Yazın