© Haber int 2023

Anadolu Mektebi vefatının 20. yılında Aliya İzetbegoviç’i anma programı düzenledi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı: ”Anadolu Mektebi, ölçüsü erdem, ufku kültür olan bir projedir. Bilge lider Aliya İzetbegoviç’in vefatının 20 yılı anma programının İstanbul’da yapılmasının onuru ve gururunu yaşamaktayız” Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner: ”Biz Aliya İzetbegoviç’in adını, özellikle çok önemli lisemize verdik ve böylece adını da ebedileştirdik”

İSTANBUL (AA) Anadolu Mektebi tarafından "Vefatının 20. Yılında Aliya İzetbegoviç'i Anma Programı" düzenlendi.

Bayrampaşa Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezindeki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı, konuşmasında, Anadolu Mektebinin ölçüsü erdem, ufku kültür olduğu için önemli bir proje olduğunu söyledi.

Bilge lider Aliya İzetbegoviç'in vefatının 20 yılı anma programının İstanbul'da yapılmasının onurunu yaşadıklarını belirten Avcı, "Aliya'nın, İslam kültürü referans çerçevesinin öğrencilerimiz tarafından anlaşılması ve bir yaşam biçimi haline getirilmesi bütüncül bir ahlak anlayışının vücut bulması bakımından önemli bir adımdır. Anadolu Mektebi projesi, kültür, irfan, nezaket ve nezafetin bir bütün olarak özeti ve geleceğe taşınması bakımından bir ufuk olacaktır." dedi.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü münasebetiyle bilge adam Aliya İzetbegoviç'i anmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Aliya İzetbegoviç'i anlatan panelist öğrencileri tebrik eden Aydıner, Bayrampaşa deyince Rumeli coğrafyası ve Anadolu kültürünün akla geldiğini anlattı.

Bayrampaşa'da iki kültürlü bir yapının olduğunu ifade eden Aydıner, "Aliya İzetbegoviç bir fikir adamı ve bir lider. O nedenle özellikle Aliya'nın İslam manifestosunu en güzel şekilde okumak gerekiyor. Biz Aliya İzetbegoviç'in adını, özellikle çok önemli lisemize verdik ve böylece adını da ebedileştirdik. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Aliya İzetbegoviç'i hasta yatağında ziyaret ettiler, bu ziyarette Aliya kendisine, 'Bosna'ya sahip çık' dedi. Cumhurbaşkanı'mızın da o ifade üzerine Bosna'yı sahiplenme konusunda bizlere verdikleri talimatla hiçbir zaman Bosna'yla bağımızı koparmadık ve bundan sonra da bağımızı koparmayacağız. Öğrenci kardeşlerimi yürekten kutluyor ve huzurlarınızda teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Bir yenisi Gazze'de yaşanmaktadır"

Oturum Başkanı Kudret Sayan, Anadolu Mektebi olarak vefatının 20. yılında Aliya İzetbegoviç'i anmak için bir arada olduklarını dile getirdi.

İzetbegoviç'in "Özgürlüğe Kaçışım" kitabından alıntılar yapan Sayan, "Kitapta Aliya İzetbegoviç 'Her ütopya Yahudi kökenlidir. Ütopya'nın özünde onun ezeli resmi ve ezeli fikri olarak vadedişmiş topraklar vardır. Bu nedenle Batı medeniyeti Yahudi ve Hristiyan medeniyetidir. Bu vadedilmiş topraklar yanılgısının Türkiye'nin de bir bölümü olduğunu hatırlatır, Gazze'deki Müslümanların direnişine ve özgür Mescidi Aksa'ya selam gönderiyoruz. Bosna'daki acı, soykırım hatıralarımız tazeyken maalesef bir yenisi Gazze'de yaşanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Panelde, Bilge Sena Bulut "Özgürlük ve Adalet Arayışı İçinde Aliya İzetbegoviç", Ceyda Topluer "Balkanlar'da Bir Lider: Aliya İzetbegoviç'in Düşünce Dünyası", Emine Akyasan "Aliya İzetbegoviç'in Ahlak Anlayışı ve Faydacı Ahlak Eleştirisi", Ayşe Kaya ise "Aliya'nın Eserlerinde Doğu ve Batı Beden ve Ruh, Materyalizm ve İslam Arasında İnsan" konularında sunum gerçekleştirdi.

Programa, Bayrampaşa Kaymakamı Soner Şenel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Mamur, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER